Bach Bloesem remedies

De gemoedstoestand van mens of dier fluctueert, dat is een logisch gevolg van het leven van alledag. Het kan echter zo zijn kan dit zover doorslaat dat iemand in een negatieve gemoedstoestand blijft hangen, men is bijvoorbeeld voortdurend bang of leeft in een constante staat van ongeduld of irritaties naar anderen toe.

Dr. Edward Bach heeft ontdekt dat mensen die ziek zijn allemaal worden gekenmerkt door één of meerdere van deze negatieve gemoedstoestanden. Hij merkte dat als hij de gemoedstoestand behandelde, ook de ziekte verdween 'als sneeuw voor de zon'.

De manier waarop de reguliere geneeskunde werkte vond hij tekortschieten omdat deze niet de persoon behandelde, maar alleen de symptomen. Hij was ook werkzaam in het Homeopathische ziekenhuis in Londen, maar ondanks zijn grote respect voor Hahneman, de grondlegger van de Homeopathie, was hij er van overtuigd dat er een nog eenvoudigere manier van genezen in de natuur moest zijn te vinden. 

Daarom heeft hij zijn goed lopende praktijk in Londen opgezegd om op zoek te gaan naar zijn eenvoudige, voor iedereen toegankelijke methode van genezen. Deze vond hij in de Bach Bloesem Remedies, 38 remedies die elk voor één bepaalde gemoedstoestand staan. Bovendien heeft hij de Rescue Remedy ontwikkeld, een mengsel van vijf van de bloesem remedies dat ingezet kan worden als eerste hulp middel en door sommigen als de 39ste remedie wordt gezien.

De remedies werken doordat ze een bepaald positieve gemoedstoestand 'uitstralen'. Als je bijvoorbeeld heel bang bent voor spinnen kan de remedie Mimulus je zoveel moed geven dat je die angst kan overwinnen en dus je gemoedstoestand weer in balans brengen. De droom van dr. Bach was om iedereen zelf in staat te stellen zichzelf te behandelen. Een bekend citaat van hem is 'Als ik honger heb haal ik een krop sla uit mijn tuin, als ik bang ben om ziek te worden neem ik Mimulus'

Dieren staan nog veel dichter bij de natuur dan wij mensen, vandaar dat ze vaak heel snel en goed reageren op Bach Bloesem remedies.