Tellington TTouch® methode

De Tellington TTouch® methode is vanaf de jaren ‘70 ontwikkeld door de internationaal erkende dierenexpert Linda Tellington Jones. Ze gaat uit van respect voor het dier, samenwerking en wederzijds vertrouwen. 

Spanningsgebieden worden gelokaliseerd in het lichaam. Met behulp van eenvoudig aan te leren zachte aanrakingen en oefeningen helpen we het lichaam deze spanning los te laten. Hierdoor zal het dier zich niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel beter voelen. 

TTouch® bevordert een algeheel gevoel van welbevinden, geeft meer zelfvertrouwen en helpt het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren. Bovendien helpt het stress en pijn te verminderen.

De methode kan onderverdeeld worden in verschillende onderdelen:

  • Observatie en Exploratie
  • Lichaamswerk / De TTouches: cirkelvormige, liftende of strijkende bewegingen van de huid, het op een ongebruikelijke manier bewegen van bijvoorbeeld staart, oren en poten om op die manier het bewustzijn te vergroten
  • Grondwerk: oefeningen als slalom of balkjes, waar je het dier langzaam doorheen of overheen leidt, zodat elke beweging bewust gemaakt kan worden.
  • Hulpmiddelen: bijvoorbeeld lichaamsbandages of een Thundershirt voor meer lichaamsbewustzijn en ontspanning. Een ander voorbeeld zijn veren of kwasten als verlengstuk van je hand.

Vaak worden vooral de TTouches en het lichaamswerk aangezien voor een vorm van massage, maar dat is het zeker niet! Binnen de TTouch methode wordt de zegswijze gebruikt 'TTouch is not a massage, but a message', oftewel, 'TTouch is geen massage, maar een bericht'. Door (de huid van) een dier bewegingen te laten maken die het normaal nooit zelf zou maken, stimuleer je namelijk het zenuwstelsel om ongebruikte zenuwbanen te gebruiken. Op die manier worden nieuwe hersencellen 'wakker gemaakt'. Het gevolg hiervan is dat je een dier sneller nieuwe opties kan aanleren, en zo een dier ook kan leren om betere keuzes te maken.

De TTouch® methode blijft zich continue evolueren op basis van nieuwe inzichten en wetenschappelijke ontwikkelingen. Het is een methode die breed inzetbaar is, als hulp bij het trainen en opvoeden van een dier, bij gedragsproblemen en gezondheidsproblemen. Of gewoon om een fijne ervaring te creëren voor jou en/of je dier.